top of page

SANAT DERGİSİ - THE ART JOURNAL

Sitemizde yer alan birçok gravür için yayımlandığı kaynak olarak The Art Journal Dergisine atıf yapılmıştır.



The Art Journal Dergisi, ilk olarak Hodgson & Graves isimli yayıncılar tarafından 1839 yılında Londra'da “Art Union Monthly Journal (Sanat Birliği Aylık Dergisi )” adı altında yayımlanmaya başlamış ve 1849 yılında J. S. Virtue and Co. Şirketinin devralmasından sonra The Art Journal adı altında aylık olarak yayımlanmaya devam etmiş victoria döneminin en önemli İngiliz sanat dergisi olmuştur. Orijinal Londra baskısı 1912 yılına kadar yayımlanmaya devam etmiştir.


1875 yılından başlayarak D.Appleton and Co. Şirketi tarafından çok benzer ancak içeriği aynı olmayan Amerikan baskısı yayınlanmıştır. Amerikan baskısı 1881 civarında Patterson ve Neilson tarafından devralınmış ​​ve 1887 yılında da yayınına son verilmiştir.


Editörlüğü Samuel Carter Hall'un yaptığı The Art Journal Dergisi yaşamış ve yaşayan sanatçılar hakkında bilgileri, yeni yapılan sanat eserlerinin duyuru, eserin yapılmış gravürleri üzerinden inceleme ve eleştirel makaleleri ile sergi ve koleksiyon incelemeleri ve sanat faaliyetlerinin duyurularını kapsamıştır.


Bununla birlikte, seyahat, tarih, arkeoloji ve bilim üzerine yazılar gibi sanat temasına biraz daha uzak olan birçok başka konuyu da kapsamaktaydı. Dergi, özelikle resim ve heykel sanatı başta olmak bütün sanat dallarına ilişkin sanat eseri niteliğinde gelmiş gravürler ve güzel çizimlerle doluydu. Derginin bazı baskıları, güncel bir serginin bolca resimli "kataloglarını" da içeriyordu.


Dergi hayatının en önemli kırılım noktası, 1851 yılında Londra Hyde Park'ta düzenlenen Büyük Evrensel Sergi hakkında yaptığı yayınlar ve İngiltere Kraliçesi Victoria (1819-1901) ve Prens Albert'in (1819-1861) özel koleksiyonundan 150 resmin gravürünün dergide yayımlanmasıdır. Bu yayından saonra derginin dünya çapında popüleritesi arttırmıştır.

Dergi, Londra'da yayınlanmış olsa bile derginin dünya sanat camiasında görsel sanatlar üzerine araştırma ve tartışma için edebi bir forum sağlaması ve okuyucu kitlesinin küresel olması nedeni ile bir sanatçı ve sanat eseri hakkında bilgilerin dergide yayımlanması prestij ve tanınmışlık unsuruydu.


Sitemizde de bulabileceğiniz çok sayıda örneği ile dergi, 19.yüzyıl heykeltıraşlığı üzerine çalışanlar için dönemin heykel dili tarzı ve akımları hakkında değerli fikirlerde içermektedir. 1847 yılında Antonio Canova'nın “Dans Eden Kız” eserinin gravürüyle başlayan dergi, düzenli olarak yüksek kaliteli, tam sayfa çağdaş heykel gravürleri yayınlamıştır. Derginin, heykel sanatına ve bu heykellerin yapılmış gravürlerine dergi içeriğinde çok yer ve önem vermesinin amacı barok üsluba karşı tepki göstermek ve heykel sanatında bir neoklasik beğeni modeli sunmak olduğu belirtilmektedir. Dergide heykel figürleri, bas duvar kabartmaları ve anıt parçalarının örnekleri olan gravürlere, konuyu ve kompozisyonu açıklayan kısa bir giriş metni ile açıklanmış ve “antik ruhun saflığı ve üslubunun örneklerini” sağlamayı amaçlanmıştır.


604 görüntüleme
bottom of page