top of page

MODA GRAVÜRLERİ

Sitemizde hem moda hem de bir kostüm gravürleri bulunmaktadır. Bilindiği üzere, kostüm gravürleri, kostümü geçmişteki gündelik yaşantıda giyildiği şekliyle gösterirken moda gravürleri yayımlandığı tarihte veya gelecekteki olası giyim fikirleri, tarzlarını gösterir ve teşvik eder.



Avrupa ülkelerinin kraliyet ailesi üyelerinin portrelerinin yapılması moda gravürlerinin ilham kaynağı olmuştur. Bu portrelerde yer alan kumaşlar, kıyafetlerin stilleri ve süslemeleri moda gravürlerine baz teşkil etmiştir. İlk olarak mevcut kıyafet modellerinin terzilere, moda tasarımcılarına, sanatçılara, tüccar, üretici ve dükkan sahiplerine göstermek amacıyla ortaya çıkan bu baskılar çoğunlukla kadın dergilerinin içinde yer almıştır.


Moda gravürleri ilk başta 1770 yılında siyah beyaz olarak “İngiliz dergisi The Lady's Magazine” de yayımlanmaya başlamış ve bir yıl sonra da ilk elle renklendirilmiş moda gravürü yayımlanmıştır. Sonrasında ise, Avrupa’da giderek yaygınlaşmıştır. Moda gravürleri, moda ve kıyafet tarihi hakkında basitçe bilgi verse de özellikle Fransa’daki imparatorluk yönetimindeki gravürler çoğunlukla o dönem modasının abartılmış halleriydi. 1800’lerin ortasına doğru çok popüler olmaya başlayan moda gravürlerinin büyük bir kismi bayanlar tarafından elle renklendirilmiştir.


Her ne kadar Avrupa’daki moda tasarımlarının çoğunluğunun kaynağı Paris olsa da moda magazini dergilerinin ve dolayısıyla moda gravürlerinin çoğunluğu Almanya’da yayımlanmıştır. Telif hakları ile ilgili nedenlerden Fransız ve Alman moda gravürlerini bazı değişiklerle “Young Ladies Journal”, “Godey's Ladies Magazine”, “Peterson's Magazine” gibi isimlerle İngiliz ve Amerikan moda dergileri tarafından yayımlanmıştır. Bu gravürlerin çoğunluğu ya elle renklendirilmiş ya da renkli litografi olarak kadın dergilerinde yer almaya başlamıştır.


19. yüzyılın ortalarından sonra hızlı değişen moda anlayışı, kağıt elbise kalıplarının artan popülaritesi, kadın moda dergilerinin hızla büyümesi ve kağıt üzerindeki verginin kaldırılması ve dikiş makinalarının yaygınlaşması hazır giyimin olmadığı o dönemde evde kıyafet dikmeyi özendirmiştir. O dönemde hazır giyim, konfeksiyon olmadığı için bu gravürler terziler ve evde dikiş makinesi ile kendi kıyafetini dikenler için son moda trendler hakkında bilgi sağlamıştır.


Moda gravürleri en popüler zamanlarınının yaşandığı 1880’lerde Avrupa’da 100 den fazla periyodik moda dergisi basılır hale gelmiştir. Bu dönemde, bir magazin dergisinin tek bir yıllığında 100 civarında elle renklendirilmiş moda gravürü bulunabiliyordu.


Ancak, hızla değişen teknoloji nedeniyle 1880’lerde elle renklendirilen gravürlerin yerlerini renkli taşbaskı gravürlere bırakmış ve 20.yüzyılın basindan itibaren ortaya çıkan moda fotoğrafçılığı moda gravürlerini gölgede bırakmıştır.

Moda Gravürleri, geçmiş zamanların modasını ve ruhunu günümüze taşıyan renkli ve detaylı sunumlar olması, suluboyayı andıran canlı renkleri, görselliği ve tarihle estetiği birleştirişi onları sergilenmek üzere koleksiyonu yapılacak keyifli materyaller haline getirmektedirler.


Dolayısıyla günümüzde 18.yüzyıl sonu ve 19.yüzyıla ait elle renklendirilmiş antika moda gravürleri gerek kolleksiyonerler gerekse moda tasarımcıları, tarihi kostüm konusunda medya görselleri hazırlayanlar, opera ve tiyatro yapımcıları ile film yapımcılarını kapsayan geniş bir kitle tarafından oldukça rağbet görmektedirler. Dünya'nın farklı ülkelerine ait moda ve kostüm gravürlerinin çeşitli örneklerine sitemizden ulaşabilirsiniz.





.


568 görüntüleme
bottom of page